Aiškėja popiežiaus vizito biudžetas

Rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje vyksiantis popiežiaus Pranciškaus vizitas bus dvejopas – ganytojiškas ir valstybinis. Į Lietuvą atvažiuojant kukliam, prabangos nemėgstančiam popiežiui, lėšų suma, kurią preliminariai numatė vyriausybė, gali atrodyti didelė. Lėšos bus skirtos infrastruktūrai, saugumui užtikrinti, kad Lietuvos žmonės jaustųsi saugiai ir galėtų sutikti Šventąjį Tėvą, būti arti jo.

Dalis, kuria prisidės Bažnyčia Lietuvoje prie šio vizito, sieks apie pusę milijono eurų. Ji apims susitikimų programų parengimą, registracijos suorganizavimą ir savanorių surinkimą, apmokymą, jiems reikalingų priemonių įsigijimą, reikmenų šv. Mišioms įsigijimą, komunikacijos kaštus, pasirūpinimą popiežiaus palyda, taip pat ir popiežiaus transporto priemonių atvežimą į Lietuvą.

Palyginimui – pastarasis gegužę vykęs popiežiaus vizitas į Ženevą kainavo apie 2 milijonus eurų, nors truko vieną dieną ir susitikimai vyko trijose vietose, o Lietuvoje per dvi dienas susitikimai vyks bent septyniose vietose. Kaip praėjusią savaitę pranešė Vatikanas, popiežiaus Pranciškaus vizito į Baltijos šalis programa rugsėjo 22–25 dienomis bus labai intensyvi, Lietuvoje bus daug vietų, kuriose Pranciškus susitiks su žmonėmis.

Visi susitikimai yra nemokami ir tik į du iš jų bus reikalinga nemokama registracija, siekiant geriau pasirūpinti atvykstančiais žmonėmis.

Puiku, kad šimtmetį švenčianti Lietuva sulauks tokio pasaulinio lyderio, kurio vizitas primins apie mūsų šalį visam pasauliui, pritrauks pozityvaus pasaulio žiniasklaidos dėmesio. Rengiantis šiam valstybiniam vizitui, sklandžiai bendradarbiaujama su valdžios atstovais, bet kartu būtina priminti, kad popiežius atvyksta pas visus Lietuvos žmones, – tikinčius ir netikinčius.

Rengiamės, laukiame ir tikimės, kad tai bus vilties ir atsinaujinimo impulsas, panašus į tą, kokį patyrėme prieš 25-erius metus lankantis popiežiui Jonui Pauliui II.